Energielabel verplicht bij verkoop of verhuur van een vastgoedobject.

  • Home
  • Nieuws
  • Energielabel verplicht bij verkoop of verhuur van een vastgoedobject.

Energielabel verplicht bij verkoop of verhuur van een vastgoedobject.

Dit is namelijk sinds 2008 het geval. Echter zodra het vastgoedobject online wordt gezet op de site van de makelaar of bijvoorbeeld Funda is een geldig energielabel ín de advertentie reeds verplicht!

Wanneer huiseigenaren een advertentie (laten) plaatsen waarin ze hun woning te koop of te huur aanbieden, moet vanaf het nieuwe jaar in die advertentie gemeld worden wat het definitieve energielabel van dat object is.
Tot 1 januari 2022 handhaaft de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) niet op de verplichting om bij het voor de verkoop of verhuur aanbieden van een gebouw een geldig energielabel in advertenties te vermelden. Na deze datum staat hier een boete op. Kortom betekent dit dat de adviseur reeds in een vroeg stadium de opname moet uitvoeren.
Labelmaat garandeert een labelafgifte binnen maximaal 10 werkdagen.

Op het niet aanleveren van een geldig energielabel bij verkoop of verhuur van een vastgoedobject (mits labelplichtig) staat een boete. Deze boetes zijn in november jl. fors verhoogd. Woningeigenaren betalen €435,- (voorheen €170,-) en eigenaren van bedrijfspanden betalen €870,- (voorheen €340,-). Hierop wordt vanaf 1 januari 2022 gehandhaafd door het ILT (Inspectie Leefomgeving en Transport).

Kortom: Voorkom een boete en plan uw adviseur tijdig in.